Doneer

De organisatie

Stichting Scheldekat verzorgt projecten voor zwerfkatten in Zeeland. Door middel van vang- en castratie-acties worden zwerfkatten gevangen, gecastreerd, tamme katten herplaatst bij kattenliefhebbers en kittens tot een leeftijd van 3 maanden gesocialiseerd en eveneens ter adoptie aangeboden.
Stichting Scheldekat bestaat volledig uit vrijwilligers. Zowel het bestuur, als administratie, opvang, vangen, en plaatsingen wordt gedaan door mensen die zich in hun vrije tijd vol overgave bezig houden met zwerfkatten in Zeeland.
Castratie
Een en ander vindt plaats in nauwe samenwerking met dierenartsen. De dierenarts onderzoekt en castreert/steriliseert de gevangen zwerfkatten, die na hun castratie nog enige dagen in de dierenkliniek ter observatie blijven. De katten worden tevens ontvlooid, ontwormd en (preventief) behandeld tegen oormijt. Uitsluitend gezonde en niet herplaatsbare wilde katten worden gechipt en geoortipt teruggezet in hun leefgebied. Oortippen wil zeggen dat een klein stukje van de oorpunt tijdens de narcose wordt afgesneden, opdat makkelijk te zien is welke kat wel en welke kat nog niet ‘geholpen’ is.

 

Kattenhuis
Alle katten worden gecontroleerd op het dragen van een chip. Uiteraard worden gechipte en vermiste katten herenigd met hun eigenaren.

Voor teruggeplaatste katten wordt tevens een kattenhuis (in de vorm van een caravan, schaftkeet, blokhut, container, pipowagen, hondenhokken of tuinboxen) ingericht waarin de verwilderde katten kunnen schuilen, eten en slapen. Door regelmatige controle van de kattenhuizen wordt de zwerfkattenpopulatie goed beheersbaar gehouden. Nieuwe (tamme gedumpte) katten worden snel gesignaleerd en gevangen, zodat de populatie zich niet kan uitbreiden. Stichting Scheldekat verzorgt momenteel meer dan 100 verwilderde zwerfkatten op 9 locaties met verschillende kattenhuizen.

 

Op tijd ingrijpen

Soms kan het ontstaan van een grote kattenpopulatie op het nippertje worden voorkomen door tijdig ingrijpen. Op een school- en bedrijventerrein in Vlissingen bijvoorbeeld werden 3 volwassen katten aangetroffen, één ongecastreerde kater en twee tamme moederpoezen met in totaal 10 kittens. Eén van de poezen bleek zelfs opnieuw zwanger te zijn van 7 kittens! Uiteraard zijn de kittens gesocialiseerd en goed terecht gekomen bij dierenvrienden. Ook een moederpoes is bij kattenliefhebbers geplaatst, en de andere poes en kater zijn na castratie en chippen teruggezet en geadopteerd door een garagebedrijf aldaar.

Als Stichting Scheldekat niet had ingegrepen, zou er een zwerfkattenpopulatie zijn ontstaan van minstens 20 katten, die zich op hun beurt weer verder zouden hebben voortgeplant. In december 2010 hebben wij zelfs op een Zeeuws strand een “strandhuisje” in de vorm van een grote tuinbox geplaatst onder een strandpaviljoen, met toestemming van de eigenaar van het paviljoen. Een drietal wilde poesjes leefde daar in de duinen en op het strand. Ze zijn nu gesteriliseerd en gechipt en hebben naast een dagelijkse maaltijd een veilige, warme en droge slaapplek gekregen.


Organisatie

Het bestuur van Stichting Scheldekat bestaat uit voorzitter en tevens penningmeester drs. Marleen Drijgers, secretaris Eelco de Rook en algemeen bestuurslid Jeanne van Burgh – van Klooster.
De bestuursleden werken tevens mee als vrijwilliger bij de andere werkzaamheden, zoals bij de coördinatie, opvang en verzorging van zwerfkatten. Het is hierbij belangrijk om te vermelden dat in tegenstelling tot de meeste andere dierenorganisaties, alle medewerkers van Stichting Scheldekat vrijwilligers zijn en niet worden betaald voor hun werkzaamheden. Dat is tevens in de statuten van Stichting Scheldekat vastgelegd.

Stichting Scheldekat heeft geen asiel en is uitsluitend aangewezen op opvang bij pleeggezinnen.
Stichting Scheldekat heeft ruim 30 pleeggezinnen die zwerfkatten in opvang hebben. Ilse van den Oudenalder heeft een beheertaak en waakt samen met onze dierenarts Rob Roskam over het welzijn en de verzorging van de katten bij de pleeggezinnen. De katten hebben een eigen kamer met krabmeubel, kattenbakken, mandjes en speeltjes. Het pleeggezin heeft een auto om indien nodig naar de dierenarts te gaan en beschikt over voldoende tijd die besteed kan worden aan de verzorging en het socialiseren van de katjes.

Naast de pleeggezinnen zijn er meer vrijwilligers die speciale taken vervullen, bijvoorbeeld voor het beheer van de website, beantwoording van de emails en facebookpagina, de dagelijkse advertenties, de telefoon en de administratie. Daarnaast zijn vrijwilligers actief om de zwerfkatjes op locatie bij de kattenhuisjes te verzorgen en om katten te vangen.

Bekijk of download hier het jaarverslag van 2016.

 

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram