Doneer

Verborgen gevaren

In ons werk komen wij vaak situaties tegen die gevaarlijk zijn voor de kat. Deze situaties lijken voor de meeste mensen onschuldig maar door veel ervaring in ´het veld´weten wij inmiddels wel beter. We hopen dat door dit artikel iedereen zich meer bewust wordt van deze verborgen gevaren en met de tips een katvriendelijk en veilig thuis kan creëren.

Halsbandjes.
Halsbandjes voor de kat zien er vaak schattig uit, met lieve bloemetjes erop en een klein belletje eraan. Helaas gebeurt het maar al te vaak dat katten met deze bandjes achter takken blijven haken en zich ophangen. Katten die het bandje vervelend vinden en het bandje af willen doen, blijven met hun poot achter het bandje hangen, vaak met amputatie of zelfs de dood tot gevolg. Naast deze gevaren, levert het lang dragen van een bandje ook haarbeschadigingen op. Een kat die bijvoorbeeld jarenlang een vlooienbandje draagt, heeft op een gegeven moment helemaal geen nekhaar meer. Voor vlooienbandjes is een goed alternatief, een pipet anti vlo middel in de nek. Heeft uw kat een adreskokertje aan het halsbandje? Ook hiervoor is een andere oplossing: chip uw kat en laat de chip op uw naam registreren. De bandjes dienen vaak enkel als versiering voor de kat met alle gruwelijke gevolgen van dien.

Balkon of open raam.
Vaak horen we de verhalen van katten die van een balkon zijn gevallen en in de meeste gevallen zijn de gevolgen zeer ernstig. Een kat komt dus absoluut NIET op zijn pootjes terecht. Gebroken kaak, verbrijzelde achterpoten, interne bloedingen, het is maar een greep uit de gevolgen van een val van een balkon. Zelfs al is het balkon maar 1 verdieping hoog!
De oplossing, zet uw balkon goed af, het liefst met speciale netten die bijt en klim vast zijn.Deze zijn te koop bij de betere dierenspeciaalzaak. Let goed op alle kleine hoekjes, een kat kan zich door de kleinste gaatjes wringen. Voor een open raam kunt u eenzelfde net bevestigen of zet het raam af met een hor.

                       
Wanneer katten gaan klimmen,                         Op deze foto is het balkon afgezet
komen ze in zeer gevaarlijke situaties.               met een speciaal kattennet.


Kantelramen.

Ramen van kunststof zijn er steeds vaker in de kantelvariant. Katten willen naar buiten, gaan klimmen en hangen zich vervolgens op aan het gekantelde raam. Ook hiervoor kunt u bij de betere dierenspeciaalzaak een speciale beveiliging kopen, zodat u toch op een veilige manier uw raam gekanteld open kunt zetten.


Spoelwormen.

Ontworm uw kat goed en regelmatig! Zeker kittens vormen een risico bij slecht ontwormen.
Kort geleden vingen we een zwerfkitten van ongeveer drie maanden oud. Cyper met wit en we noemde haar Lientje. Ze was erg mager en keek suf uit haar ogen. We hebben haar ontwormd en door de dierenarts laten nakijken, maar Lientje is diezelfde nacht nog overleden. Na autopsie bleek ze van binnen opgegeten te zijn door de wormen. Een vreselijke ervaring! Ontworm uw kitten tot een leeftijd van vier maanden om de 2 weken en hierna om de 2 maanden! Vraag uw dierenarts om ontworming en advies.


Kamerplanten

Veel kamerplanten zijn giftig voor de kat. Het knagen aan de blaadjes of bloemen kan al genoeg zijn voor een ernstige vergiftiging. Voorbeelden van giftige planten zijn:
Lelietje van dalen, Kerstster, Hyacinth, Narcis, Taxus, Hulst,Lelies, Philondendron, Amaryllis, Spathiphyllum (lepelplant).Als laatste: Gebeurt er toch een ongeluk of wordt uw kat onverwachts ziek, neem dan DIRECT contact op met uw dierenarts!
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram