In ons werk komen wij vaak situaties tegen die gevaarlijk zijn voor de kat. Deze situaties lijken voor de meeste mensen onschuldig maar door veel ervaring in ´het veld´ weten wij inmiddels wel beter. We hopen dat door dit artikel iedereen zich meer bewust wordt van deze verborgen gevaren en met de tips een katvriendelijk en veilig thuis kan creëren.
Halsbandjes
Halsbandjes voor de kat zien er vaak schattig uit, met lieve bloemetjes erop en een klein belletje eraan. Ondanks dat een halsbandje meerdere functies heeft, heeft het dragen van een bandje ook enige risico’s. (Het staat schattig, je kan er een adreskokertje aan hangen, reflectie voor als de kat in het donker loopt, belletje zodat de vogels wegvliegen (wat meestal toch niet gebeurt), een vlooienband).
Risico’s van het dragen van een halsbandje is dat de kat zich kan ophangen als hij achter een tak blijft haken en niet los komt. Of de kat blijft met zijn poot er in vast zitten en zo langere tijd zo blijft rondlopen (een verdwaalde kat bijvoorbeeld), dit kan enorme vleeswonden opleveren. Het lang dragen van een bandje levert ook haarbeschadigingen op. Een kat die bijvoorbeeld jarenlang een vlooienbandje draagt, kan op een gegeven moment helemaal geen nekhaar meer hebben.
Voor vlooienbandjes is een goed alternatief, een pipet anti vlooien middel in de nek is zeer behulpzaam. Heeft jouw kat een adreskokertje aan het halsbandje? Ook hiervoor is een andere oplossing: chip je kat en laat de chip op jouw naam registreren.
Balkon of open raam
Vaak horen we de verhalen van katten die van een balkon zijn gevallen en in de meeste gevallen zijn de gevolgen zeer ernstig. Een kat komt dus absoluut NIET op zijn pootjes terecht. Gebroken kaak, verbrijzelde achterpoten, interne bloedingen, het is maar een greep uit de gevolgen van een val van een balkon. Zelfs al is het balkon maar 1 verdieping hoog!
De oplossing is eenvoudig en goedkoop: zet het balkon goed af, het liefst met speciale netten die bijt en klim vast zijn. Deze zijn te koop bij de betere dierenspeciaalzaak. Zo kan de kat genieten van op het balkon zitten zonder gevaar. Let goed op alle kleine hoekjes, een kat kan zich door de kleinste gaatjes wringen. Voor een open raam kan heel eenvoudig een hor worden geplaatst.
Wanneer katten gaan klimmen, komen ze in zeer gevaarlijke situaties. Het is enkel veilig op het balkon voor de kat als het balkon is afgezet met een speciaal kattennet.
Kantelramen
Ramen van kunststof zijn er steeds vaker in de kantelvariant. Katten willen naar buiten, gaan klimmen en komen vervolgens vast te zitten. Ben je niet thuis als dat gebeurt.. Dan kan de kat hierdoor een poot kwijtraken, onwijs veel pijn hebben en er zelfs aan sterven. Dit is een afschuwelijk einde voor het beestje en is absoluut niet nodig.
Ook hiervoor kan je bij de betere dierenspeciaalzaak een speciale beveiliging kopen, zodat je toch op een veilige manier het raam gekanteld open kunt zetten. Heb je kunststof kozijnen? Plak de beveiliging dan met goede dubbelzijdig tape vast.
Spoelwormen
Ontworm uw kat goed en regelmatig! Zeker kittens vormen een risico bij slecht ontwormen.
Wormen voeden zich met de inhoud van de maag en darmen van de kat. Is er niet genoeg te eten voor de populatie wormen dan beginnen ze ook aan de ingewanden van de kat. Katten kunnen erg ziek worden van wormen.
Je hebt pas je kat ontwormt en nu heeft de kat alweer wormen? Katten worden besmet door het eten van muizen, vliegjes of het oplikken van eizakjes van wormen. Het advies van de dierenarts is om jouw kitten tot een leeftijd van vier maanden om de 2 weken en hierna om de 2 maanden te ontwormen. Zie je tussendoor een wormpje aan de bibs van de kat? Ontworm dan een keer extra. Vraag de dierenarts om ontwormtabletten/pipetten/pasta en advies.
Kamerplanten
Veel kamerplanten zijn giftig voor de kat. Het knagen aan de blaadjes of bloemen kan al genoeg zijn voor een ernstige vergiftiging. Voorbeelden van giftige planten zijn: Lelietje van dalen, Kerstster, Hyacinth, Narcis, Taxus, Hulst, Lelies, Philondendron, Amaryllis, Spathiphyllum (lepelplant). Als laatste: Gebeurt er toch een ongeluk of wordt jouw kat onverwachts ziek, neem dan DIRECT contact op met jouw dierenarts!